Dobór właściwej zastawy stołowej to
nie lada problem. W dzisiejszych czasach, kiedy kolejni producenci
prześcigają się w coraz wymyślniejszych pomysłach zdobienia,
projektu czy wykończenia całości, a niezliczona ilość wprowadza
coraz to nowe promocje, ciężko jest tak naprawdę się zdecydować
na coś konkretnego. Podobać może się nam w końcu wszystko – to
truizm, ale jakże prawdziwy: uroda, jaką dysponuje porcelana,
tkwi chyba w niej samej – w materiale, z którego został wykonany
dany serwis.
Porcelana jest bowiem synonimem
szyku, klasy i dobrego gustu. Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba
eleganckiego obiadu, podwieczorku czy śniadania świątecznego bez
odpowiedniej zastawy wykonanej właśnie z tego materiału. Kwestie
drugorzędne, np. to, jak są zdobione nasze naczynia, nie grają
roli głównej, ale czasem to właśnie one potrafią zachwycić
najbardziej... Dlatego też zastanówmy się, czym kierować się
przy wyborze zestawu obiadowego na wytworne okazje.
– Wszystko oczywiście zależy od
naszych indywidualnych gustów. Jeśli lubimy klasyczne, tradycyjne
linie, porcelana, którą wybierzemy będzie obła (lub w
większości okrągła!), minimalistycznie ozdobiona, wyglądająca
wręcz skromnie – do takich osób należę ja. Natomiast jeśli
drzemie w nas instynkt odkrywcy, kogoś otwartego na zmiany, chcącego
eksperymentować, możemy spróbować wyboru czegoś bardziej
odważnego. Dobrym przykładem mogłyby być nowoczesne, kanciaste
wzory, które na stole prezentują się świeżo i energetycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz