piątek, 20 lipca 2012

Wybór serwisu to ciężki problem


Dobór właściwej zastawy stołowej to nie lada problem. W dzisiejszych czasach, kiedy kolejni producenci prześcigają się w coraz wymyślniejszych pomysłach zdobienia, projektu czy wykończenia całości, a niezliczona ilość wprowadza coraz to nowe promocje, ciężko jest tak naprawdę się zdecydować na coś konkretnego. Podobać może się nam w końcu wszystko – to truizm, ale jakże prawdziwy: uroda, jaką dysponuje porcelana, tkwi chyba w niej samej – w materiale, z którego został wykonany dany serwis.


Porcelana jest bowiem synonimem szyku, klasy i dobrego gustu. Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba eleganckiego obiadu, podwieczorku czy śniadania świątecznego bez odpowiedniej zastawy wykonanej właśnie z tego materiału. Kwestie drugorzędne, np. to, jak są zdobione nasze naczynia, nie grają roli głównej, ale czasem to właśnie one potrafią zachwycić najbardziej... Dlatego też zastanówmy się, czym kierować się przy wyborze zestawu obiadowego na wytworne okazje.

– Wszystko oczywiście zależy od naszych indywidualnych gustów. Jeśli lubimy klasyczne, tradycyjne linie, porcelana, którą wybierzemy będzie obła (lub w większości okrągła!), minimalistycznie ozdobiona, wyglądająca wręcz skromnie – do takich osób należę ja. Natomiast jeśli drzemie w nas instynkt odkrywcy, kogoś otwartego na zmiany, chcącego eksperymentować, możemy spróbować wyboru czegoś bardziej odważnego. Dobrym przykładem mogłyby być nowoczesne, kanciaste wzory, które na stole prezentują się świeżo i energetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz