wtorek, 16 października 2012

Jak dobrze wybrać blat do kuchni...

Blaty kuchenne to chyba najważniejsze elementy wyposażenia tego wnętrza, w którym przygotowujemy (a bardzo często także spożywamy) różnego rodzaju posiłki. Sami doskonale wiecie, jak to jest z gotowaniem: nieraz zdarzają się sytuacje, w których naraz trzeba kontrolować wiele spraw; prócz zresztą owych newralgicznych momentów komfort pracy to w miejscu tego typu rzecz bezwzględnie podstawowa – dlatego też zanim zdecydujemy się na konkretne rozwiązania, zastanówmy się choć przez chwilę, czego potrzebować będziemy najbardziej.


Ważkość modułu umeblowania kuchni, jaki stanowią różnego typu blaty kuchenne, opiera się na tym, iż to właśnie one są dokładnym miejscem, w którym przebiega główny ciężar przygotowywania wszystkich składników konkretnych dań. W związku z tym to właśnie na nich kroimy, siekamy, obieramy, wałkujemy, ubijamy – i tak dalej. Jak wiadomo, są to czynności fizyczne, do których realizacji używamy siły. W związku z tym powierzchnia, na której działamy, powinna być stabilna i wytrzymała – to po pierwsze.

Po drugie – blaty kuchenne, aby wygoda z ich korzystania stała na odpowiednim poziomie, powinny być wykonane z materiałów adekwatnych do zastosowań, a więc niezbyt śliskich, ale też nie przesadnie chropowatych. Poza tym powierzchnię tę będziemy często brudzić w ferworze walki z różnymi artykułami spożywczymi – dlatego dobrze by było (dla naszej wygody, niczego więcej!), aby tworzywa z jakiego blat są wykonane, łatwo się ścierało i myło. Dzięki temu zyskamy dogodne miejsce do kuchennych działań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz